Är det kört nu?

I denna vecka publicerades så IPCC 6:e delrapport om klimatförändringarna, en rapport som får en att förfäras. Samtidigt larmas det i media om bränder utom kontroll runt om i världen och braskande bilder slås upp i tidningar. Följ den här länken för att kunna läsa mer från IPPC-rapporten. Enligt IPPC

Källa: Expressen 12 augusti 2021

I Sverige har vi ändå klarat oss bättre än tidigare år och kanske tycker vi att det är lite tryggt här hemma med snart 3 månader i rad med varmt och skönt väder. Men nej - något är fel! Kyrkvindens stora insatser för att öka tillgången på förnybar el bygger på att det blåser - lite mindre under sommarmånaderna och mycket mera under vintermånaderna. Men den här sommaren har det blåst mycket mindre och de stora och vindfattiga högtrycken verkar ha parkerat över Europa. Varken juni eller juli uppnår produktionen det vanliga snittet på ca 450 MWh och för augusti kan vi förutse att produktionen endast kommer att uppgå till kanske 250 mWh (antaget värde i diagrammet). Det får betydande konsekvenser för vår ekonomi men också för medlemmar/kunderna då det rörliga priset nu pressa uppåt mot 75 öre kWh.

Men nu när augusti månad har passerat kan vi glädjas åt att stiltjen fick vika undan för friska vindar i slutet av månaden - till glädje för både Kyrkvinden och medlemmarna då nu elprishöjningarna kanske kan stanna upp.

Den pessimistiska gissning i mitten av augusti

Här visas den verkliga vindfångsten för augusti