SNABBFAKTA OM KYRKVINDEN EF
Kyrkvinden bildades kanske främst på grund av en stor insikt hos många att något måste göras för att tillgången på förnybar energi skulle bli större och dessutom komma ifrån användandet av fossilenergi. Betraktar man projektet i främst det perspektivet har det varit framgångsrikt då den samlade ekonomiska miljönyttan (enligt gängse beräkningsmetoder i miljöprövningssammanhang) uppgår till 46,6 miljoner kr, ungefär samma pengar som verket byggdes för. Med ett snävare perspektiv där man enbart ser till församlingarnas ekonomi har projektet inte varit lika framgångsrikt eftersom vindkraftverket inte till fullo kunnat ge ekonomi till avskrivningarna.
VÅRT VINDKRAFTVERK 10 ÅR
Besöket i verket blev en möjlighet till inspektion av hur våra kontrakterade underhålls-tekniker arbetar; hur ser det ut i verket, håller man efter smuts och eventuellt oljespill, finns det lösa delar/verktyg i olika skrymseln? Inget av detta såg vi och vårt intryck är att man tar uppdraget med stort engagemang.
Inspektionsresa den 10 juli
- Färd ut till Andreas
- Embarkering båt, äntring Andreas
- Kontrollpanel och hissfärd
- Nacellen med generator
- Återfärd och bedömning
Det var skepparen Dan Hedengren Karlstad Sjötrafik AB som svarade för transporten tillsammans med teknikerna från Monsson Energy Sweden AB. Utfärden som startar vid Lillängshamnen i Skoghall tar ca 20 minuter, mer eller mindre ibland beroende på väder och brådska
För att angöra och gå iland på fundamentet måste man ha på sig både fallskyddssele och flytväst. Att äntra fundamentet är relativt enkelt en vacker väderdag som denna men vid vindar över 10 m/sek kan det vara helt omöjligt.
Väl inne i GG7 möts man direkt av kontrollpanelen där vår tekniker stänger av verket. Från denna plattform måste man åka hiss för att komma upp i nacellen, en resa som tar ungefär 8 minuter. Hisskorgen är rymmer två personer av europeisk standardstorlek och då kan det ibland bli mycket trångt i korgen. Om hissen av någon anledning skulle fastna på vägen upp eller ned så finns ingen annan räddningsmöjlighet än att kliva ut från hissen till stegen som den löper vid. Det är då man måste koppla fallskyddsselens glidhandske mot stegens skena. Teknikerna berättade att det hänt någon gång och då tar det minst 20 min att klättra. Bilden till höger ser vi de stora röda skivbromsarna. Ordet yaw betyder i det här sammanhanget gira och när datorerna ”yawat” turbinen i rätt riktning mot vinden låser skivbromsarna fast nacellen.
Här ser vi en av teknikerna vid generatorn som är byggd på ABB-delar, med en märkeffekt på 3 MW. Till höger om generatorn syns öppningen där man kryper genom för att komma upp till nacellgolvet. Bakom kameran finns den stora transformatorn som ger 20 000 volt ut till starkströmsknätet. Under kameramannen finns en evakueringslucka med tillhörande travers för färd vid en eventuell nödsituation på drygt 90 m ned till vattnet. Efter inspektion av nacellen väljer vi dock åter hissen för att komma ned till angöringsplanet på GG7.
Efter en kort genomgång av driftdata via en vanlig lap-top ställdes verket åter i driftläge. Efter en tur runt fundamentet kunde vi se att det har klarat sig relativt bra under 10 år i Vänerns ibland mycket tuffa väder och endast två vintrar har varit av digniteten att fundamenten fått kämpa mot is.
Besöket i verket blev en möjlighet till inspektion av hur de kontrakterade underhållstekniker arbetar; hur ser det ut i verket, håller man efter smuts och eventuellt oljespill, finns det lösa delar/verktyg i olika skrymseln? Inget av detta såg vi och vårt intryck är att man verkligen tar uppdraget med stort engagemang.
Vad ska vi göra med Kyrkvinden?
Vårt Vindkraftverket har snurrat i 10 år och kan nog snurra i många år till. Utan tvekan vet vi att det behövs mera förnybar el för snart får vi inte längre köra bilarna på fossilbränsle. Ska vi uppgradera vårt verk, ska vi bygga mera eller ska vi låta det bero och låta någon annan bry sig om framtiden? Alla och särskilt våra medlemmar som har intressen i Kyrkvindens framtid har nu möjlighet att spontant tycka till om detta. Passa på att skriv några rader till oss!