Verksamhetsavslutning - ingen mer vindkraftel till medlemmarna 2025

Processen med försäljning av Kyrkvindens två vindkraftverk pågår. Kyrkvindens leverans av förnybar el till medlemmarna via Dalakraft AB kommer att upphöra den 31 december 2024 men det kommer ändå gå bra att köpa el från Dalakraft av deras vanliga utbud. 

Vid Kyrkvindens föreningsstämma den 22 april fick styrelsen uppdrag att så snart som möjligt försälja föreningens två vindkraftverk i Vindpark Vänern. Direkt efter stämman påbörjades arbetet och det pågår fortfarande. Vår mäklare har kontakt med ett flertal tänkbara intressenter, samtalen fortgår och förhoppningen är att läget klarnar under oktober men oavsett hur det går med det avslutas elhandelsavtalet med Dalakraft Ab till årsskiftet (2024-12-31). 

För de medlemmar som nu är kunder innebär det att möjligheten att köpa Kyrkvindens vindkraftel via Dalakraft upphör vid samma tidpunkt. Men naturligtvis går det bra köpa el från Dalkraft AB även därefter, men då endast av den produktionsmix som bolaget vanligen erbjuder.

Om det skulle dröja någon månad in på 2025 innan försäljning och överlämnande kan genomföras så kommer Kyrkvindens kvarvarande elproduktionen säljas på den öppna elmarknaden. Någon möjlighet till månadsvis förlängning med Dalakraft AB finns inte. Eventuell förlängning med bolaget skulle endast kunna göras helårsvis och för närvarande finns inga ekonomiska förutsättningar för sådan förlängning. Kyrkvindens egen produktion av förnybar el upphör således efter årsskiftet och en 15 år lång period för mer förnybar el i svenska kyrkan motsvarande ca 135 GWh avslutas. 

Information om elleveranser från Dalakraft skickades i brev den 1 november 2023 och sedan i publicering på hemsidan den 7 november 2023 tillsammans med Dalakraft https://kyrkvinden.se/index.php/ekonomirapporter/dalakraft-ab lämnades kompletterande information den 7 nov.